nsinan

Νικόλαος Σινάνης

Κτηνίατρος DVM

Σπούδασε στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου και αποφοίτησε. Ειδικεύτηκε στην Ομοιοπαθητική στο Κέντρο Ομοιοπαθητικής Ιατρικής Αθηνών από τον καθηγητή Δρ. Γιώργο Βυθούλκα και την ομάδα συνεργατών του.

nikos@ktiniatroi.gr

IMG 5059

Παρασκευή Βαρλάμη

Κτηνίατρος DVM

Σπούδασε στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από όπου και αποφοίτησε.

voula@ktiniatroi.gr

theoprofile

Θεόδωρος Σινάνης

Κτηνίατρος, DVM - MSc

- Πτυχιούχος Κτηνιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.

- Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MSc) στην παθολογία Ζώων Συντροφιάς (Κτηνιατρική Σχολή Α.Π.Θ.)

- Μετεκπαιδευθείς στην Καρδιολογική Μονάδα της Εθνικής Κτηνιατρικής Σχολής της Γαλλίας (Ecole Nationale Vétérinaire d'Alfort, Paris)

theo@ktiniatroi.gr

 

Διροφιλαρίωση του σκύλου: παθογένεια και διάγνωση ενός

πολυδιάστατου νοσήματος

Περιοδικόν της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, τεύχος 63(4) σελ. 291-300.

Σινάνης Θ.Ν., Κουτίνας Χ.Κ., Διάκου Α., Παπαδοπούλου Π.

¹Κλινική των Ζώων Συντροφιάς, Κτηνιατρική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,

²Εργαστήριο Παρασιτολογίας και Παρασιτικών Νοσημάτων, Κτηνιατρική Σχολή ΑΠΘ

διροφιλαρίωση-μετάδωσηΠΕΡΙΛΗΨΗ. H διροφιλαρίωση είναι συχνό παρασιτικό νόσημα του σκύλου στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες παρα-μεσογειακές χώρες και προκαλείται από το νηματώδες παράσιτο Dirofilariaimmitis. Οι κλιματικές αλλαγές, οι μετακινήσεις των ζώων και, κυρίως, η ανεπαρκής εφαρμογή των μέτρων πρόληψης είναι σημαντικοί παράγοντες που έχουν συμβάλει στην εξάπλωση του νοσήματος. Η μετάδοση του παρασίτου πραγματοποιείται μέσω κουνουπιών και προσβάλλονται κυρίως τα μέλη της οικογένειας Canidae. Εκτός από τις αλλοιώσεις που προκαλούνται στο ενδοθήλιο της πνευμονικής αρτηρίας και των κλάδων αυτής, λόγω της εκεί εγκατάστασης των ενήλικων φιλαριών, το βακτήριο Wolbachiapipientis, που είναι ενδοσυμβιωτικός οργανισμός στη D. immitis, εμπλέκεται επίσης στην παθογένεια του νοσήματος.διροφιλαρίωση-2Με βάση κλινικά και εργαστηριακά ευρήματα, η διροφιλαρίωση κατατάσσεται σε 4 κλινικά στάδια. Η διάγνωση του νοσήματος και η κατάταξη των ζώων σε κλινικό στάδιο γίνεται με την αξιολόγηση των κλινικών ευρημάτων και των αποτελεσμάτων των παρακλινικών εξετάσεων. Στην παρούσα ανασκόπηση αναφέρονται κάποια νεότερα δεδομένα σχετικά με το βιολογικό κύκλο του παρασίτου και την παθογένεια και τη διάγνωση του νοσήματος, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση αυτής.